Intrebari si raspunsuri

Incalzirea in pardoseala

1. Aveti un imobil in constructie sau in renovare si sunteti in cautarea unei solutii de incalzit?

Incalzirea unui imobil reprezinta o problema majora, careia ii trebuie acordata, o cat mai mare importanta. Toti ne dorim in locuinta personala sau la birou, un confort cat mai bun. De gradul de confort depinde sanatatea si buna noastra dispozitie.
Nu este tot una sa fim nevioti, sa mai luam o haina in plus iar picioarele sa ne fie mai mereu reci, sau sa stam imbracati lejer, cu picioarele pe o pardoseala calda, fara papuci in picioare si sa cheltuim poate chiar mai putini bani, pentru acest confort.

Pentru a putea beneficia de un confort fara egal, Flomar Electric va propune incalzirea electrica in pardoseala sau radianta, de la FLEXEL & FENIX.

Probabil veti spune ceva de genul:

 • astea sunt mituri; Realitatea…?
 • n-am mai auzit de asa ceva, sau am
 • auzit cate ceva, dar nu am incredere…
 • cred ca nu este sanatoasa, umfla
 • picioarele, ridica praful din cauza curentilor ascendenti…
 • este foarte scumpa, o percep ca pe o solutie de lux…
 • vecinii nu au, de ce as pune eu…?

REALITATE: toate sunt FALSE.
Sistemele diversificate de incalzire marca FLEXEL & FENIX, reprezinta variante sigure de incalzire, care va pot scapa de griji si cu avantaje majore, pe care le veti afla din paginile acestui site.

Sunt sisteme de incalzire pe viata.

2. Care este consumul de energie?

Consumul de energie = Pierderea de caldura a casei / incaperii, pentru mentinerea unei temperaturi dorite.
Cu cat imobilul are o izolatie termica mai buna, cu atat consumul de energie este mai redus.

O estimare a costurilor de incalzire:

Ipoteza: O locuinta noua, foarte bina izolata termic* cu o suprafata de 110m2 si o suprafata de 85m2 efectiv incalziti.
* – geam termopan low-e, izolatie polistiren in pardoseala si exterioara, pereti porotherm 38cm, punti termice minime, etc


Nr. crt.
Dif. de temp.
interior/exterio
Supratafa incalzita mpConsum lunar Kw/mpPret Kwh leiConsum estimativ
Kw/luna
Pret estimativ lei
1124,353610,41361148
2228,076700,41670275
327108300,41830340
43211,619640,41964395
54215,4812850,411285527
64717,1014200,411420527

3 De ce FLEXEL & FENIX ?

Flexel este o firma cu traditie in domeniul sistemelor de incalzire de peste 40 de ani iar din ianuarie 2004 este membra al Fenix Holdings Group SA.

 • Pentru ca sunt la fel de competitive cu alte produse similare de pe piata sistemelor de incalzire electrica, dovada fiind ca exporta produse in tari cu traditie si mai veche in acest domeniu.
 • Pentru ca, o firma care in prezent, exporta in mod curent in 52 de tari de pe toate continentele, sisteme electrice de incalzire, nu face abatere de la calitate.
 • Au ce-a mai diversificata gama de sisteme de incalzire din lume: cabluri incalzitoare, covorase incalzitoare, ecofilm pentru pardoseli de parchet laminat si lemn, ecofilm pt incalzire din tavan, panouri radiante infrarosu, convectoare si boilere.
 • Produsele FLEXEL & FENIX, sunt de cea mai inalta calitate, detin toate certificarile conform normelor de exploatare si siguranta, cea ce confera folosinta pe termen foarte indelungat, asigurandu-va un confort maxim.

3.1 De ce FLOMAR ELECTRIC ?

 •  Pentru ca suntem un grup de profesionisti ce am ales sa lucram cu produse care sa ne onoreze si sa ne asigure un palmares in domeniul sistemelor electrice de incalzire.
 • Putem oferi sisteme de: incalzire unica si de confort, protectie la inghet si degivrare, diverse aplicatii de incalzire casnice si industriale.
 • Am executat suficiente lucrtari pe parcursul a 5 ani cu o rata de defectiune ZERO.
 • Oferim sisteme de cea mai buna calitate, la un pret imbatabil si o garantie reala pentru produse si pentru lucrarile executate.
 • Executam lucrari prompt si rapid in orice locatie din tara.
 • Participam periodic la cursuri si ne informam permanent pentru a putea fi de real folos clientilor nostrii.
 • Cautam sa fim cat mai aproape de client din dorinta de a oferi solutii corecte si fara compromisuri.

4. Sistemele electrice de incalzire sunt sigure?

Da, sistemele instalate de firma noastra, sunt atestate si se supun standardelor internationale, in ce priveste calitatea si securitatea, fiind de astfel folosite cu incredere, de peste 50 de ani in tarile vest europene, nesemnalandu-se incidente de nici un fel , pe cand, din pacate nu la fel putem afirma, despre sistemele calasice, la care incidente ca: (explozii, incendii, asfixieri cu monoxid de carbon, etc.), sunt destul de frecvente.

 

5. Reprezinta solutii de viitor, sistemele electrice de incalzire?

Da, cu siguranta! Tinant cont ca gazele naturale si petrolul, sunt resurse de energie epuizabile, care vor continua sa afecteze tot mai multe tari iar pentru Romania situatia este ingrijoratoare, vezi <aici> deci scumpirea lor este inevitabila in viitorul apropiat.
Nu ne ramane decat sa ne gandim foarte serios, (in special cei care au imobilele in diverse etape de constructie, dar si cei care vor sa construiasca) ca incalzirea electrica este si va fi, o solutie demna de luat in considerare.
In plus, atat in Europa, cat si in Romania, se investeste in producerea de energie electrica, fie ca vorbim de energie nucleara sau de energie verde (parcuri eoliene, energie solara, etc.), fapt ce va creste productia si implicit oferta.
Influenta asupra preturilor la energia electrica, va fi in aceste conditii una pozitiva.

Viitor sigur: incalzirea electrica excelenta, intr-un sistem de alimentare in tandem, cu panouri fotovoltaice.

6. Este adevarat ca in comparatie cu incalzirea clasica (calorifere), incalzirea electrica in pardoseala este mai sigura, din punct de vedere al sanatatii?

Da. Caloriferele produc temperaturi ridicate, in imediata vecinatate a lor si temperaturi mai scazute la distanta. De asemenea, o mare parte din caldura este cedata prin convectie, rezultand o temperatura inalta la nivelul tavanului si o temperatura mai scazuta la nivelul pardoselii, adica total opus situatiei ideale. Astfel se produc curenti de aer (vezi ilustratia), ce cauzeaza disconfort si favorizeaza deplasarea prafului. Incalzirea electrica prin pardoseala, distribuie caldura pe o suprafata cu mult mai mare, de jos in sus, intr-un ritm lent si constant, pe toata suprafata incaperii.

Incalzirea electrica in pardoseala, genereaza campuri electromagnetice nocive?


Toate echipamentele si instalatiile electrice genereaza campuri electromagnetice. Masuratorile efectuate asupra campurilor electromagnetice generate de sistemele de incalzire electrica in pardoseala indica valori cu mult sub limita de siguranta. In plus calurile de incalzire pentru camere sunt bifilare, astfel conductorii reduc campurile electromagnetice cu inca 10% fata de o valoare si asa redusa.

7. Poate fi utilizata incalzirea in pardoseala, in incaperi cu umiditate ridicata?

Da. Cablurile si covorasele Flexel, sunt izolate impotriva umezelii si testate la tensiuni inalte dupa procesul de fabricatie, iar pentru protectie, sunt prevazute cu un ecranaj de impamantare. Si ca o dubla masura de siguranta in multe tari normele prevad obligativitatea utilizarii unei sigurante (releu) de curent rezidual (RCD) cu diferential 30mA.

8. Ce materiale sunt necesare, pentru a avea incalzire electrica in pardoseala? Trebuie centrala?

Nu. Pentru incalzire electrica in pardoseala, este nevoie de: cablu incalzitor daca este in sapa in cazul contructiilor noi.

 • covoras incalzitor, in cazul renovarilor.
 • Ecofilm, direct sub parchet laminat sau mocheta in cazul renovarilor.
 • banda fixare.
 • termostat cu senzori de temperatura in pardoseala si ambient.
 • cabluri de alimentare si unul sau mai multe disjunctoare bipolare (16A) in tabloul general, in functie de numarul incaperilor si marimea acestora.
 • bransament trifazic, daca se depaseste o suprafata de 50 mp incalziti.

9. Ce se intampla in cazul in care, cablul nu mai functioneaza si nu poate fi scos? Se vor pierde banii?

Defectiunile sunt foarte rare, daca produsele Flexel (cable, covorase) sunt instalate corespunzator.
In cazul aparitiei unei defectiuni, aceasta va fi de regula mecanica, precum perforarea prin cuie sau o gaura cu ghinion cu bormasina de gaurit. In acest caz defectiunea este vizibila. Se indeparteaza o portiune din sapa de deasupra, se taie segmentul de cablu deteriorat si se conecteaza din nou, se izoleaza cu ajutorul unei truse speciale de reparatii, dupa care se repune in functione sistemul, fara ai fi afectata astfel durata de functionare.
In cazuzile complicate, defectiunea poate fi localizata, cu ajutorul unui aparat special de depistare pentru cabluri ingropate.


10. Cat de mult se incalzesc cablele de incalzire?

Aprox. 30-45 °C in mod normal. Temperatura maxima de functionare fiind de 65°C, in conformitate cu normele de aprobare.
O incalzire mai mare, care sa pericliteze buna functionare sau sa duca la intreruperea cablurilor este imposibila, datorita termostatelor care controleaza cu ajutorul senzorilor, in permanenta temperatura setata de catre beneficiar. Iar un defect la termostat nu este posibil decat, sa intrerupa alimentarea cu energie electrica, nu sa o permita. Exceptie fac cablele industriale, care au temperaturi de operare de +80°C sau chiar mai mult, in situatii speciale.


11. Mi se umfla picioarele, pe o podea incalzita electric?

Nu. aceasta se intampla in trecut, cand sistemele de incalzire in pardoseala, majoritatea hidraulice, nu puteau fi bine controlate pentru a asigura o temperatura uniforma si scazuta a sistemului.
In cazul sistemelor de incalzire electrica prin pardoseala, bine proiectate si termostatate, acest lucru nu se intampla. Temperatura din pardoseala fiind cu 5-7 grade, mai ridicata fata de cea a camerei.


12. Daca doresc sa-mi instalez, incalzire electrica in pardoseala sau radianta, cunoscand avantajele acesteia, insa uzina electrica nu poate sa imi asigure momentan bransament trifazic, merita sa fac aceasta investitie?

Da. Aceasta investitie poate sta in stand-by, fara sa-si diminueze calitatile timp indelungat, iar printr-o programare inteligenta de incalzire a incaperilor, se poate cu bransament monofazic incalzi, o suprafara sensibil mai mare de 50 mp
Retelele electrice, se reabiliteaza de la an la an, iar zonele cu constructii noi, sunt prioritare.
La cati bani se investeste intr-o casa noua, a face o investitie in plus, de circa 2000€ pentru o casa medie de 110mp utili, nu este foarte mult.
Incalzirea electrica, este incalzirea viitorului iar o data instalata, atunci cand etapele constructie o permite, (fiind mai dificil de executat dupa finalizarea acestora), va da cu siguranta satisfactia, unui confort fara egal, mai devreme sau mai tarziu.


13. In cazul adoptarii solutiei integrale pe curent electric, cum pot rezolva problema apei calde menajere si a gatitului

Pentru apa calda menajera si pentru dusul bailor un boiler electric cu acumulare de 150-200l, iar pentru gatit, plita vitoceramica sau cu inductie, care au un consum redus de energie.

 

Sisteme de incalzire radianta

1. Ce deosebiri exista, intre incalzirea radianta si alte tipuri de incalzire?

Cele mai multe sisteme de incalzire folosesc aerul, pentru a incalzi o incapere, fapt ce duce la ineficienta lor, fiind totodata nesanatoase (pentru alergici) si scumpe.
Caldura caloriferelor genereaza curenti de aer cald, care se ridica spre tavan, lasand podeaua rece, tocmai unde avem nevoie de caldura.
Panourile infrarosii imita soarele iar caldura radiata este sanatoasa, eficienta si economica.
Sa luam spre exemplu: iarna cand soarele straluceste si temperatura afara este foarte scazuta, pielea noastra se incalzeste repede, cand este expusa la razele soarelui. Caldura radiata de panourile cu raze infrarosii, incalzesc peretii si mobila iar acestea vor pastra caldura mai mult timp, decat ar fi incalzite cu aer cald.

2. Daca doresc o incalzire cu panouri radiante, cum se calculeaza numarul acestora si care este pretul?

Orice locuinta are particularitatiile sale unice, (referitoare la: izolatie, locatie, dimensiuni, etc.), de aceea varianta cea mai corecta, este solicitarea unei oferte de pret personalizate. Asadar trimiteti-ne (prin e-mail, fax sau telefonic) datele locuinteti dvs. si va vom calcula oferta, in termenul cel mai scurt posibil, fara nici o obligatie din partea dvs.


3. Cat consuma panourile radiante zilnic?

Totul depinde de gradul de izolatie al imobilului, de conditiile climatice din zona respectiva, de amplasarea locuintei. In general pentru conditii normale de iarna, se estimeaza o durata medie de functionare, de 30% din perioada unei zile.


4. Cum reglez temperatura din incapere?

Temperatura dorita se obtine cu ajutorul temostatelor, care pot fi analogice, cu sau fara senzor de temperatura. Acestea vor decupla panourile, atunci cand s-a ajuns la temperatura de confort dorita.
Termostatele se vor monta la inaltimea de 1-1,3m de la pardoseala. Dvs. veti controla nivelul temperaturii, pentru a va simti cat mai confortabil. Noi va putem oferi termostate, in functie de preferinte.


5. Cand se vor monta panourile radiante, in cazul unei constructii noi?

Daca intentionati sa realizati tavanul din gipscarton, panourile incastrabile trebuie montate odata, cu placile de gipscarton iar daca se vor monta aparent, atunci montajul se va executa de preferinta, dupa zugraveala. Cablajul care alimenteaza sistemul de incalzire, trebuie realizat odata cu instalatia electrica pe cat posibil. Din acest motiv, va rugam sa ne contactati in timp util, pentru a stabili nr. de panouri radiante in fiecare incapere, modul lor de amplasare si necesarul de circuite, aferente alimentarii acestora.


6. Panourile infrarosii pot fi montate si pe tavene din lemn?

Da, spatele acestora este izolat termic, cu vata minerala bazaltica compresata, fapt ce permite montajul acestora pe astfel de tavane. Practic insa, consola de montaj este astfel conceputa, incat se mentine o distanta de garda, de 2,5 cm intre corpul panoului si partea de tavan.


7. Care este avantajul panourilor radiante, fata de cantrala termica? (pe gaz sau lemne)

Acestea prezinta o serie de avantaje: nu necesita avizare, nu prezinta pericol de explozie sau incendiu, nu necesita cos, nici spatiu amenajat, nu sunt pierderi de energie, instalare mult mai simpla si ieftina, nu necesita costuri de intretinere iar durata de exploatare este de 25-30 ani.


8. Cat de sigure sunt in exploatare, panourile radiante?

Desi suprafata radianta poate ajunge pana la 90°C, acestea chiar daca sunt atinse, nu provoaca leziuni pielii. Este totusi recomandat sa se monteze, la o inaltime sigura, unde copiii mici sa nu ajunga.
Acestea pot fi montate si in bai, insa trebuie ferite de jetul de apa. In schimb prezinta avantajul, ca previne aburirea peretilor si a oglinzilor.


9. Pentru implementarea acestor sisteme de incalzire, este nevoie de bransament trifazic?

Nu neaparat. Ele functioneaza la 220V, insa daca puterea totala instalata este prea mare, este indicata solicitarea bransamentului trifazic sau marirea capacitatii racordului existent, de la furnizorul de energie electrica.


10. Sistemul poate fi alimentat de la prizele de 220V?

Da, este posibil. Cu conditia ca pe circuitul de alimentare al prizei, sa nu se conecteze alti consumatori mai importanti (ex: masina de spalat, cuptor cu microunde, plita electrica, etc). Daca acest lucru nu este posibil, atunci este necesara alimentarea acestora, de la tabloul electric printr-un cablaj separat. Daca constructia este deja finisata, varianta cea mai buna si estetica este, utilizarea canalelor de cable autoadezive disponibile in comert.